Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért olyan fáradt
  2022-05-02 06:34:53, hétfő
 
  A kamaszok mintha egy másik világban élnének, és ez igaz az alvási szokásaikra is. Az alábbiakból talán sikerül eligazodni, miért jelent számukra problémát az alvás, és azt is elmondjuk, hogyan segíthet a szülő.

A tizenévesek biológiai órája

Mindenkinek van belső, biológiai órája, ami a testhőmérsékletet, az alvási ciklusokat, az étvágyat, valamint a hormonális változásokat befolyásolja. Ennek a 24 órás belső órának a biológiai és pszichológiai folyamatait nevezzük napi ritmusnak. A serdülőkor előtt ennek a ritmusnak köszönhetően a legtöbb gyerek este 8-9 körül elalszik. A pubertás korban azonban megváltozik ez a napi ritmus, és az elalvás ideje későbbre tolódik.

Túl kevés alvás

A legtöbb kamasznak kilenc óra alvásra lenne szüksége, hogy nappal kellően éber tudjon maradni. Ennyit azonban a diákmunka, a korai iskolai órák, a számítógép, a házi feladat vagy a különórák miatt csak igen kevés tizenéves, a kamaszoknak mintegy a 10 százaléka alszik.

Nem tűnik nagy problémának, mégis, a kialvatlanságnak súlyos követelményei lehetnek. A fáradt tizenéves nem tud figyelni az iskolában, még sokszor az is nehezére esik, hogy ébren maradjon. Az alváshiány hangulatingadozásokkal és viselkedési zavarokkal is járhat, nem beszélve az álmos autóvezetésről, utóbbi akár halálos balesetet is okozhat.

A biológiai óra átállítása

A szülői egyesületek sok helyen lobbiznak a későbbi iskolakezdésért, de amíg ez nem jár sikerrel, nézzük meg, mint tehetünk annak érdekében, hogy tizenévesünk kialudja magát.
Állítsunk a világításon. Ahogy közeledik a lefekvés ideje, vegyük le a fényeket a lakásban, majd alváskor kapcsoljuk teljesen ki, reggel viszont világítsunk nagy fényerővel.
Ragaszkodjunk a napirendhez. Bátorítsuk arra a gyereket, hogy minden nap azonos időben feküdjön le és keljen föl, még hétvégén is.
Ne hagyjuk hosszasan szunyókálni. Ha nappal álmos a gyerek, iskola után egy félórás alvás jót tehet, de ennél több már veszélyezteti az éjszakai alvást.
Korlátozzuk a koffeinfogyasztást.
A gyerek nyugalmáért is sokat tehetünk, ha megkérjük, este tusoljon le meleg vízzel és elalvás előtt olvasson, hallgasson megnyugtató zenét. 1-2 órával lefekvés előtt már ne engedjük hangos zenét hallgatni, videojátékokat játszani, vagy számítógépezni, sms-ezni.
Tudjuk, hol a határ! Vigyük ki a kamasz szobájából a Tv-t, a computert vagy a telefont.
Az altatókat és más gyógyszereket nem ajánlják a szakemberek, a leghatékonyabbak az életmódbeli változtatások.

Valami más is lehet a probléma?

Ha a gyerek nap közben nagyon fáradt, álmos, más is állhat a háttérben, mint a belső biológiai óra. Vizsgáljuk meg, nem a következőkről van-e szó:
Gyógyszer mellékhatás
Álmatlanság
Depresszió
Alvási apnoé
Nyugtalan láb szindróma
Narkolepszia
Ha aggasztóak a tizenéves alvási szokásai, beszéljünk az orvosával, a depresszió és az alvászavarok kezelése a pihentető alvás kulcsa lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Címkék: kialvatlanságnak, leghatékonyabbak, iskolakezdésért, videojátékokat, számítógépezni, autóvezetésről, veszélyezteti, pszichológiai, következőkről, gyógyszereket, ragaszkodjunk, változtatások, követelményei, narkolepszia, köszönhetően, befolyásolja, változásokat, tizenévesünk, alvászavarok, napirendhez, világítsunk, problémának, szakemberek, szunyókálni, szokásaikra, nyugalmáért, álmatlanság, viselkedési, kamaszoknak, egyesületek, életmódbeli, folyamatait, mellékhatás, korlátozzuk, alábbiakból, megváltozik, kamaszok mintha, másik világban, alvási szokásaikra, alábbiakból talán, tizenévesek biológiai, alvási ciklusokat, hormonális változásokat, serdülőkor előtt, ritmusnak köszönhetően, legtöbb gyerek, pubertás korban, napi ritmus, elalvás ideje, legtöbb kamasznak, korai iskolai, házi feladat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A lelki élet nem arról szól, ....  Minden gyerek jó.  A végzet az  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Gábor Dénes gondolata  Ha így haladunk...  Zilahy Lajos gondolata  A hét szűk esztendő  Paul David Tripp Április 24  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam Krisztinától  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Alvó cica  Sokkal bölcsebb a természet,  Beney Zsuzsa  Beney Zsuzsa - Álom  Volt egy...  György napra  Ahogy emelkedik a rezgés...  Palóc Grand Canyon  Amit átélünk,  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Föld napja április 22  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Paul David Tripp Április 25  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Palóc Grand Canyon  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Alvó cica  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki szeret, annak senki sem id...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Vannak arcok  A könnyek összegyűjtése  A Gömb  802 esztendeje, 1222. április ...  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Szép estét  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Két tekintet van  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A fák lelke  A Gömb  Facebookon kaptam Gizike bar...  A fák lelke  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  A fenyő nem szép fa, (...) 
Bejegyzés Címkék
kamaszok mintha, másik világban, alvási szokásaikra, alábbiakból talán, tizenévesek biológiai, alvási ciklusokat, hormonális változásokat, serdülőkor előtt, ritmusnak köszönhetően, legtöbb gyerek, pubertás korban, napi ritmus, elalvás ideje, legtöbb kamasznak, korai iskolai, házi feladat, különórák miatt, kamaszoknak mintegy, kialvatlanságnak súlyos, fáradt tizenéves, álmos autóvezetésről, szülői egyesületek, későbbi iskolakezdésért, lefekvés ideje, félórás alvás, éjszakai alvást, gyerek nyugalmáért, kamasz szobájából, computert vagy, életmódbeli változtatások, belső biológiai, következőkről van-e, tizenéves alvási, alvászavarok kezelése, pihentető alvás, kialvatlanságnak, leghatékonyabbak, iskolakezdésért, videojátékokat, számítógépezni, autóvezetésről, veszélyezteti, pszichológiai, következőkről, gyógyszereket, ragaszkodjunk, változtatások, követelményei, narkolepszia, köszönhetően, befolyásolja, változásokat, tizenévesünk, alvászavarok, napirendhez, világítsunk, problémának, szakemberek, szunyókálni, szokásaikra, nyugalmáért, álmatlanság, viselkedési, kamaszoknak, egyesületek, életmódbeli, folyamatait, mellékhatás, korlátozzuk, alábbiakból, megváltozik, világításon, tizenévesek, megnyugtató, mindenkinek, kapcsoljuk, fényerővel, bátorítsuk, számítógép, vizsgáljuk, átállítása, szobájából, serdülőkor, beszéljünk, zavarokkal, depresszió, aggasztóak, ciklusokat, alváshiány, eligazodni, hallgasson, hormonális, tizenéves, diákmunka, különórák, háttérben, balesetet, altatókat, biológiai, érdekében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4748
  • e Hét: 27038
  • e Hónap: 49305
  • e Év: 181859
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.